29 Haziran 2014 Pazar

Yücenin Lor Peyniri...



Ek gıda maceramızın ikinci faslı kahvaltı ve çorbalar kısmına geçtik. İlk annelik, sağlıklı yaşam, elimden gelenin en iyisi derken peynir yapmadan olmaz dedik. Aslında herkesin bildiği hem sağlıklı hem de ucuz peynir lor peyniri bir de biz yapalım dedik. Gurme bebek ve de güzel sunumuyla miss çilekten den gaza gelerek mutlu sona ulaştık..





MALZEMELER

1 Litre süt
1/2 çay bardağı limon suyu

HAZIRLANIŞI

Öncelikle sütümüzü kaynatıyoruz ve hemen ardından içine bir iki damla limon damlatıp karıştırıyoruz. Ve ağzını kapatıp 2-3 saat beklemeye alıyoruz ki sütümüz kesilsin.. Sonra bir tencereye ya da kaba süzgecimizi koyup iyice süzüldükten sonra birazda buzdolabında bekletiyoruz ve peynirimizi paşamızın kahvaltısında sunuyoruz. :)) Kendimiz için ise çörek otu ve zeytinyağı ile tatlandırıp bir güzel mutlu sona ulaşıyoruz..

** Kesme işlemini limon yerine yoğurt ya da sirke ile de yapabilirmişiz.
** Ben yoğurt denedim ama olmadı limon daha iyi oldu..
** Peynir altı suyunu da atmadım tabiki de yakında paylaşacağım keşkek çorbama ilave ettim..Pogaça yaparken de kullanılabilirmiş..

Sevgiler...

Ek Gıda İkinci Fasıl...

Ek gıda maceramızın ikinci faslına geçtik..Oğlum 6.5 aylık yaklaşık on gündür ikinci faslı uyguluyoruz..Evet biraz erken başladık sanırım :)) Birinci fasılda meyve suyu ve yoğurtla tanışmıştık..İkinci fasılda ise kahvaltı ve çorbalarla tanıştık..

Kahvaltıda yumurta sarısı,yeşil çizik zeytin, domates, beyaz peynir ve ekmek içi sıvı gıda olarak da ıhlamur,rezene, ısırgan, papatya yada meyve suyu verilebileceğini söyledi doktorumuz. Domatesi yumurtayı ya da ekmeği sulandırmak için kullandım daha çok..Önce minik taneler halinde verdim sonra yavaş yavaş artırdım miktarını.Peyniri ve zeytini akşamdan suya koydum ki tuzu gitsin diye..Doktorumuz siyah zeytinlerde boya olduğundan yeşil çizik zeytin önerdi bizde öyle yaptık..Yumurta sarısını birinci gün 1/10 ikinci gün 2/10 ....10. gün bir yumurta sarısı olarak vermemi . çeri domates için ise; birinci gün 1/6 ikinci gün 2/6 ....6. gün bir minik domates verebileceğimi söyledi doktor amca. Peynir ve zeytini ise iki güne bir artırıp verebileceğimi söyledi.. Rakamlara pek takılmadan işin aslı yavaş yavaş anne iç güdüsü ve minik gurmenin tepkilerine göre artırmamızı söyledi...Biz de öyle yaptık şu an rakamlara takılırsam bir yumurta sarısı yemesi gerekir Yücenin ama tabii de öyle yapmadık..Biz biraz erken başladık ek gıda maceramıza ilk fasıl bittikten sonra ikinci fasıla geçtik heyecanla..Birde baktı ki Yüce bey anne sütünden yani asıl gıdasından hariç dört öğün yapmaya başladı kahvaltı, ara öğün meyve, öğlen sebze çorbası, ara öğün yoğurt..Tabi ki de minik gurme tepki verdi ya çorbayı yemedi ya yoğurdu. Neyse ki çok geçmeden müdahale ettim olaya.. Bu düzeni sadece üç gün uyguladım ve hemen tekrar düşünüp taşını araştırıp yeni düzenimize adapte olduk..Artık bir gün çorba veriyorsam diğer gün yoğurt veriyorum..Ama kahvaltımızı her gün yapıyoruz çünkü sanırım Yüce bey annesi gibi kahvaltıyı çoook sevecek..Erkenci Yüce (Allah isteyince veriyor böyle olsun istedim istiyorum ) babasıyla birlikte sabahın köründe kahvaltı soframızı şenlendiriyor..



Çorba olarak ise ağırlıklı sebze çorbaları verebileceğimizi bunun yanında tarhana,yoğurt çorbası ve mercimek çorbası da söyledi doktor amcamız..Sebze çorbamı biraz sızma zeytin yağ, soğan mümkünse arpacık soğan, sarımsak (aslında bir iki ay sonra başla dedi sarımsağa doktor) ve sebzeyi tencereme alıp biraz kavurup üzerine suyunu ekleyip pişmeye bırakıyorum..Tabi ki de tuz ve salça YASAKKKK!!! Sona çatalla ezip veriyorum oğluşuma..Ve anlaşıldığı üzere blender YASAKKKK!!! Konserve ve margarin YASAKKK!!! Veee bekletmek YASAKKK!!! Bir ay sonrada çorbalarıma et ekleyeceğim.. Mümkünse kuzu eti..kıyma yada kuşbaşı olabilirmiş..Kemik suyu ve et suyuna gelirsek aroma olsun diye katılabilirmiş yemeklere ama besleyiciliği yokmuş...


Sevgiler...

11 Haziran 2014 Çarşamba

Emzirmeye dair :))

Anne olunca bu başlık altında illa da bir şeyler yazılmalı dedim..

Her çiçeği burnunda annelerin araştırdığı merak ettiği bir konu olmalı zira ben öyleydim...Önemliydi anne sütü takmıştım .. Allah'ım her şeyin hayırlısını versin emen de büyüyor emmeyen de ama emerse iyi olurdu benim için.. Ve hamişken hamilelik şekeri zımbırtısı çıka geldi hemde o kadar dikkat etmeme rağmen ..Her şeyleri homini gırtlak yapan hamişdaşlarımda bir şey çıkmazken ben de çıkmıştı şeker..Allah dağına göre kar veriyor diye boşuna dememişler...Bu tarz konularda ben harfi harfine yapardım söylenenleri.. Neyse yolumuz düştü bir diyetisyene.. Çok güzel yönlendirdi beni Allahıma şükür dediği şeyleri yapabilme imkanım olduğundan harfi harfine yaptım.. Genel öğrendiğim sebzelerle yoğurt etlerle bol salata yemeliydim. Tarhana mercimek gibi çorbalara yağ katmama gerek yoktu kendi yağları varmış..Bir kaşık saf zeytinyağı ile çok da güzel yemek olurdu. Günde altı öğün yemeliydim. Üç ana üç ara..Ara öğünlerde meyvelerle yoğurt ya da süt içmeliydim.. Çayımı sütümü tarçınla içmeliydim. Hele de tatlıyı kaçırmışsak süper olurdu tarçınlı süt ya da yoğurt. Tabi kaçırmasak hatta yemesek iyi olurdu ..Ve bol bol su içmeliydim.. Neyse çok uzattığımı farkederekten asıl konuya gireyim..Diyetisyenin bana kattığı en önemli ve özel konu süt artırıcı besinlerdi..

Çocuk doktorumun ve diyetisyenin katkılarıyla öğrendiğim süt artırıcı ve kaliteli süt kurallarını belirtelim öncelikle.

1.Kural stres yok :)
2.Kural bol su en az 2.5 -3 litre
3.Kural sık sık emzir inadına emzir :)) Gündüz saat başı gece bebiş ağladıkça
4.Kural günde altı öğün dengeli beslenme (sebzeler meyveler etler ) 3 ana 3 ara
5.Kural çay kahve gazlı içecekler yasak

Ve süt artırıcı besinler;
  • Su
  • Isırgan çayı
  • Rezene çayı
  • Bulgur
  • Mercimek (kimyonla yenilmeli zira gaz yapar bebişde)
  • Hurma
  • İncir
  • Kefir (gece yatmadan önce içilmesi önerildi)
  • Dereotu (gün içinde bir demet yenilmesi önerildi )
  • Tahin
Süt azaltan besinler;
  • Maydanoz
  • Ada çayı
  • Yeşil çay
Benim uyguladığım yöntem ise; günlük üç litre suyumu içtim.Kahvaltıda dereotu,tahin,ısırgan çayımı eksik etmedim. Diğer öğünlerden sonra rezene çayımı içtim. Ara öğünlerde hurma,incir ve kefirimi içtim. Ben kefirimi hem daha iyi uyumak hem de gece daha çok süt oluştuğundan yatmadan önce içmeyi tercih ettim.


Emzirme demişken de ilk günlerimden bahsetmeden olmaz tabi..

Sönük meme ucu problemi;
Benim oğlum on gün küvezde kaldığından biberona alıştı ..İlk beş gün mama ağırlıklı beslendi sonraki beş gün anne sütü ağırlıklı beslendi.. Ama tabi ki de biberonla verildi besinler..Ben sadece günde bir saat gidebildim yanına ve o bir saat içinde de ne kadar emzirirsen. Meme ucu problemim vardı.. Hemşireler uçluk almam gerektiğini söylediler..Hemşirelerin yardımıyla zor bela tutabiliyordu meme ucunu..Tutamayınca Yüce beyde bir sinir bir sinir ağlamalar tabi..Eve geldikten sonrada yirmi gün yardımla emzirebildim..Yani gece gündüz yardımla emzirdim dile kolay..Hiç bitmeyecek hiç geçmeyecek sandığım koca yirmi gün seneler yıllar gibi geldi.. Uykusuzluk,gaz sancıları ve emzirme sıkıntısı derken o ilk yirmi gün tam bir eziyetti..Uçluğu bile tutamıyordu oğluşum..Göğsümü sağıp biberonla veriyordum sütümü..Çok korktum hiç alışamazsa, biberondan vazgeçmezse ve sütüm azalırsa diye..Öyle olmadı tabi  Allah'ın yardımı benim inadımla önce plastik uçluğa alıştı bebişim (Nefret ettim uçluktan plastik hijyenik değil sürekli yıkıyorsun ama insanın içine sinmiyor zahmetli falan filan) sonra birden bire uçluksuz direk göğsümü aldı. Zaten bebekler her şeyi birden bire yapıyorlar bir bakıyorsun emiyor bir bakıyorsun emekliyor bir bakıyorsun yürümüş...İşin aslı sabır yani inadına emzir :) İşin özeti meme ucunuz yoksa uçluk alın (ben öyle yaptım) Uçluklu uçlusuz emzirme kombinasyonları sık sık inadına deneyin,ama bebişinde aç kalmaması için biberonla sütünüzü vermekten korkmayın,mümkünse biberonunuzun akış hızı en az olanlardan tercih edin ki kolaya alışıp sizden vazgeçmesin bebişiniz.



Meme ucu çatlakları;
Çok şükür ben böyle bir sıkıntı yaşamadım. Kendimce aldığım önlemlerden bahsedeyim istiyorum. Hamileyken karnım ve göğsüm çatlamasın diye badem yağı sürdüm bol bol..Doğuma bir ay kala da lansinoh lanolin meme başı kremi sürüdüm doktorumun tavsiyesiyle.. Emzirirken ise her emzirmeden sonra saf zeytin yağ ve ara ara da tahin yağı sürdüm. Göğüs ucu problemin olduğundan çatlaktan çok sızlama sıkıntısı çektim ben.. Sanırım tatlı olduğundan tahin yağı çok ferahlattı beni..


Süt sıkışması;
Oğluşum küvezdeyken ve sonrasında da sağ göğsümde sıkışma problemi yaşadım. Oğluşum tam boşaltmadığından ya da süt kanallarımdan kaynaklı sürekli sıkışıyordu. İlk sıkıştığında hemen hastaneyi arayıp ebeyle görüştüm. Hastane pompalarının daha iyi sağdığını duymuştum bir arkadaşımdan. Oda hastane tipi pompaların kiralanabildiğini söyledi..Ben de öyle yaptım ve bir günde sıkıntımı gidermiş oldum. İşin özeti Sıkışma gibi bir problem yaşarsanız öncelikle havlu ya da sıcak su torbasıyla sıcak pansuman yapın ve bebeğinize sıkışan göğsünüzü verin..En büyük kurtarıcımız bebeklerimiz.. Buna rağmen düzelmezse hastane tipi pompa kiralayın.. Açıldıktan sonrada elinizdeki bireysel pompanızla günde bir defa olsun sağın ki tekrar yinelemesin..Yinelemez demeyin benim dördüncü ayda yineledi ve bebişimde açamadı rofosyonel ompada.O kadar canım sıkıldı ki stresden hiç bir sorun yaşamadığım diğer göğsümde birden bire tıkandı.. Sonra doktora gittim hemşirelerin yardımıyla açıldı çok şükür.. Bir göğsünüzü en az 10 dakika emzirdikten sonra diğerine geçmeyi de unutmayın..Hem bebeğimizin besleyici sütü içebilmesi için hem de göğsünüzün sıkışmaması için.. Zira yanlış emzirme de sıkışmada etken oluyor.. Aaa bir de sıkı çamaşırlar da giymemelisiniz.



Süt Sızması;
İlk zamanlar emzirdikten sonra göğsünüzden süt sızabilir.. Tek kullanımlık göğüs pedleri çok işinizi görecek..Hem süt sızıntısını emerken bir yandan da kıyafetinizden meme ucunuzun görünmesini engelleyecek..Ben lansinoh un pedlerini kullanıyorum.

Şimdilik aklıma gelenler çiçeği burnunda annelerin işine yarayacağı umuduyla sevgiler.. :))

Ek Gıda Maceramız Başlasın :))) Birinci Fasıl

Ek gıda maceramız 19 mayıs itibariyle başladı..Herkesde bir rahatlama bir rahatlama :)) zira herkesde bebişe bir şey yedirme çabası vardı..Tabi ki de despot bendeniz izin vermediğinden kurdeşen dökeceklerdi neredeyse :) Bunlardan biri de babamız tabi ki de..Ve beklenen soru doktor amcamıza heyecanlı aceleci babamız tarafından soruldu..Ek gıdaya ne zaman geçeceğiz? :)) Beş ay bir haftalıktı Yüce..Kilo gidişatımız da gayet yerindeydi.. Doğum kilosuna göre ilerdeydi çok şükür... Ama başlayabileceğimizi söyledi doktor amcamız..

Kurallar;
  • Önce ek gıda sonra anne sütü ya da mama. Yani bebiş açken veriyoruz ek gıdayı..
  • Karıştırmak bulamaç yapmak yasak
  • Azdan çoğa doğru verilecek besinler.
  • Her gıda alerji yapıp yapmadığının tespit edilmesi için dörder gün tek tek verilecek yani dört gün elma dört gün armut gibi..
  • Acele etmeyeceğiz
  • Zorlamayacağız
  • Bekletmeyeceğiz
Bu kurallar eşliğinde meye suyu ve yoğurtla başladık ek gıda maceramıza..Sırasıyla elma,armut,kayısı,şeftali,havuç,muz ve portakalı dörder gün öğleden önce 1100 gibi vereceğiz..Muzu anne sütü ile biraz ezerek diğerlerini de su olarak vereceğiz bebişimize..Birinci gün çeyrek ikinci gün yarım üçüncü gün dörtte üçünü dördüncü gün tam meyvenin suyunu vereceğiz. Ben meyvelerin suyunu cam rende kullanarak çıkardım sonrada süzgeç yardımıyla süzdüm.. Öğleden sonra ise 1600-1700 arası ilk günler sulandırarak sonra normal kıvamda yarım kahve fincanı kadar yoğurdumuzu yedireceğiz.. Bugün biz havuç faslımızı da bitirdik. Muz ve portakal kaldı. Portakalın mevsimi olmadığından ben başka meyvelere başlayacağım..Yoğurda gelirsek her gün taze taze mayalıyorum. Yeni yeni kefir de vermeye başladım. Kefirin faydaları ve mayalanış için tık tık :)) Yoğurt ya da kefir illaki olmazsa olmazımız zira probiyotikler önemli beslenmede..

Kayısıya gelince farkettim ki meyveleri ilk iki gün su şeklinde son iki gün püre şeklinde verilebilir. Gayette yiyebiliyor püre şeklinde de. Cam rende de rendeledikten sonraki halini verseydim keşke dedim. Lifli kısmı atmamış olurdum. Ama bir yandan da fazla lif ağır gelir miydi böyle bir şey okumuştum bir yerde..Zaten hem artık çok geçmişti hem de doktorun söylediğini uygulamayı tercih ettim.

Birde keçi sütünden yoğurt mayalamayı denemeyin tutmuyor.

Bu arada biz çok önceden başladık salya nedeniyle önlük kullanımına ama ek gıdayla birlikte daha çok önlüğe ihtiyaç oluyor bilginiz ola :))